kampanj.innovatumsciencecenter.se

Upplev Slussdagen i Trollhättan som bjuder på vacker natur, spännande historia, musik,
marknad med närproducerat och självklart en god räkmacka.

Kl. 18:00

Mamma Mu

Barn- och familjeunderhållning

Mamma Mu och Kråkan, två individer med stark personlighet, men också ett oskiljaktigt par. De båda vännerna har flugit vida omkring och nu landar de i Trollhättan på Slussdagen! Kom och sjung och dansa till “Veckovisan”, “Vipp på rumpan affärn” och andra klassiska sånger från Mamma Mu:s härliga värld.

Innan konserten kan du träffa Mamma Mu och Kråkan på området och få både en kram och ett foto!

Kl. 19:30

Anna Stadling

I år är det 25 år sedan Annas debutalbum ”Det känns” släpptes.

Staffan Hellstrand skrev debutsingeln ”Nu är jag ung”. Detta jubileum firas givetvis med ny musik. I sina egna konserter blandar hon musiken med berättelser ur livet och anekdoter kring samarbeten med artister, låtskrivare och producenter som passerat hennes väg genom åren. Lars Winnerbäck, Anders Glenmark, Andreas Mattson och många andra. Självklart får vi höra hennes kanske allra mest älskade låt ”När allt det här är över”. Och givetvis är det omöjligt att inte beröra den mer än 40-åriga vänskapen och samarbetet med Helen Sjöholm.

Kl. 17:00-21:00

Marknad och aktiviteter

Handla närproducerade matprodukter och konsthantverk.

Få en inblick i båtarnas framfart i farleden med broöppningar och slussningar när du tittar in i Kanalcentralen på en guidad tur. Sjöfartsverket visar flera av sina fartyg, välkomna ombord!

Höljebacka Brandmuseum visar veteranbrandbilar och du får testa på att spruta vatten i kanalen. Pyssel och aktiviteter med Innovatum Science Center och Svenska kyrkan. Uppvisning av repslagning med Repslagarmuseet. NOHAB Diesels Vänner visar en Nohab dieselmotor. Kanalmuseet har extraöppet till kl. 20.

Kl. 17:00-21:00

Kliv ombord på Sjöfartsverkets fartyg

Flera av Sjöfartsverkets fartyg är på plats på Slussdagen och du är välkommen ombord.

Gå ombord på Prickbjörn – med utsikt mot en renare miljö
Hybridarbetsbåten Prickbjörn är den första i sitt slag och hjälper Sjöfartsverket på väg mot målet med en fossilfri flotta senast 2045. Prickbjörn är skräddarsydd för Trollhätte kanal och gör ofta olika jobb i slussarna, men jobbar gärna på andra platser också.

Isbrytaren Ale – liten men av stor vikt
Ale brukar vara den första isbrytaren ut på vintern. Ofta är det även Ale som är den isbrytare som avslutar säsongen när våren tagit knäcken på isen. Eftersom Trollhätte kanal är lite speciell så är det inte alla isbrytare som klarar att köra här, men Ale är specialbyggd för att gå just här.

Slussning med Elfkungen

Gratis slussning med Elfkungen sker löpande med viss risk att tider kan förändras beroende på läget i kanalen, så var ute i god tid. Biljetter delas ut i Innovatum Science Centers tält. Först till kvarn.

Tid: ca. kl. 17:30, 18:30 och 19:30. Och i bästa fall 20:15.

Kl. 17:00-21:00

Slåtterevent på Gården Åker

Upplev och testa på slåtter tillsammans med Trollhättans stad. Här kan du prova på att slå med lie, lära dig bygga en höhässja och faga en äng. Du kan också titta på moderna slåttermaskiner, åka hölass, göra fröbomber och massa annat. Bra för både människor och pollinatörer!

Kl. 17:00-21:00

Mat och dryck

Slussboden och Slusscafét har öppet under hela kvällen.
Kellos serverar hamburgare. Uppegårdens vilt fixar viltkebab. Fogarolli brygger kaffe och Choklad Majas och Bohlins glass har efterrätter för alla.

Guidningar

Lär känna platsen

Slussvandring ”Från 1800 till idag”
med historiker Henrik Olsson. Utgår från Kanalmuseet kl. 18.30

Visning av Kanalcentralen med Sjöfartsverket
Begränsat antal platser. Tid: 17:30, 18:30 och 19:30.

Ta dig hit

Planera ditt besök och kom i god tid.

Med stadståget:
Under Slussdagen går Trollhättans stadståg extra turer till slussområdet, hoppa på tåget vid valfri hållplats i stan och kliv av vid Slussboden. Tåget kör fram till kl. 21:00.

Mer info om tåget och dess hållplatser hittar du här.

Med kollektivtrafik:
Bästa sättet att nå slussområdet via buss från centrum är att ta buss 21 från Resecentrum eller Drottningtorget mot Skoftebyn och kliva av vid hållplats Innovatum, promenera därifrån längst kanalen till slussområdet.

Bussarna körs av Västtrafik och du kan enkelt hitta kommande avgångar på deras hemsida: vasttrafik.se

Med bil:
Parkeringsmöjligheterna i slussområdet är denna dag mycket begränsade. Parkera med fördel på Innovatum District och promenera längst kanalen ner till slussområdet.