kampanj.innovatumsciencecenter.se

Kom och upplev Slussdagen i Trollhättan som bjuder på vacker natur, spännande historia, musik, marknad med närproducerat och självklart en god räkmacka. Slussdagen sammanfaller också med den populära Veteranbilsträffen vid slussarna.

Kl. 17.30

Barn- och familjeunderhållning med bandet

LongKalsong!

Följ med Tompa och Mackan på sångäventyr, där alla får sjunga med och föreslå vart vi ska åka! Det bjuds på underfundiga och trallvänliga låtar som tilltalar alla åldrar. Med mycket rörelser och allsång lovas det extra många sånger om vatten – och kanske blåbärssaft!

LongKalsong från Göteborg har turnerat över hela Sverige, Norge och USA med sina svängiga och roliga låtar som spelas på både gitarr, dragspel och simfot!

Kl. 19.30

DANIEL LEMMA

En intim konsert med folkballader, blues och låtar från en lång karriär!

Daniel Lemma slog igenom 2001 med musiken till Josef Fares film ”Jalla, Jalla”. Sedan dess har han producerat ett tiotal plattor, gjort musik till både film och scen, och turnerat flitigt i olika länder och på olika scener. Hans senaste singel heter “Mountain Rose” och är ett samarbete med etiopiska musiker.

Marknad och aktiviteter

Handla närproducerade matprodukter.

Kliv ombord på flera av Sjöfartsverkets arbetsbåtar. Få en inblick i båtarnas framfart i farleden med broöppningar och slussningar när du tittar in i Kanalcentralen på en guidad tur, kl. 17:30, 18:30 och 19:30 (begränsat antal pers/visning). Höljebacka Brandmuseum visar veteranbrandbil, pyssla ihop din egen vindsnurra med Innovatum Science Center, gör aktiviteter med Svenska kyrkan. Uppvisning av repslagning med Repslagarmuseet. NOHAB Diesels Vänner visar en NOHAB dieselmotor. Slussa med Elfkungen. Trolleri och ballongdjur med N3s Daniel Andersson. Kanalmuseet öppet till kl. 20:00.

Kliv ombord på Sjöfartsverkets fartyg

Flera av Sjöfartsverkets fartyg är på plats på Slussdagen och du är välkommen ombord!

Isbrytaren Ale – liten men av stor vikt

Ale firar 50-årsdagen på Slussdagen! Ale brukar vara första den första isbrytaren ut på vintern. Ofta är det även Ale som är den isbrytare som avslutar säsongen när våren tagit knäcken på isen. Eftersom Trollhätte kanal är lite speciell så är det inte alla isbrytare som klarar att köra här, men Ale är specialbyggd för att gå just här.

Scandica – ett mångsidigt arbetsfartyg

Scandica firar sin 40-årsdag med oss på Slussdagen! Detta fartyg används för farledsarbete, till exempel utprickning och underhåll men Scandica fungerar även som isbrytare när det behövs. För att underlätta arbetet med att bryta is har Scandica försetts med ett luftbubblingssystem.

Prickbjörn – med utsikt mot en renare miljö

Hybridarbetsbåten Prickbjörn är den första i sitt slag och hjälper Sjöfartsverket på väg mot målet med en fossilfri flotta senast 2045. Prickbjörn är skräddarsydd för Trollhätte kanal och gör ofta olika jobb i slussarna, men jobbar gärna på andra platser också.

Slussning med Elfkungen

Gratis slussning med Elfkungen sker löpande med viss risk att tider kan förändras beroende på läget i kanalen, så var ute i god tid.

Biljetter delas ut i Innovatum Science Centers tält. Först till kvarn.

Tid: ca. kl. 17:30, 18:30 och 19:30 (och i bästa fall kl. 20:15).

VETERANBILSTRÄFF

Trestads Veteranbilklubb arrangerar under sommaren de populära veteranbilsträffarna vid slussarna. Njut av alla vackra fordon som förgyller Slussdagen.

Mat och dryck

Slussboden och Slusscafet har öppet under hela kvällen. Kellos serverar hamburgare. Uppegårdens vilt fixar viltkebab. Fogarolli brygger kaffe och Choklad Majas och Bohlins glass har efterrätter för alla. Kl. 17-21

Guidade turer

Slussvandring

”Från 1800 till idag” med historiker Henrik Olsson. Utgår från Kanalmuseet kl. 18:00.

Land art – Songs from the woods

med Konst- och kulturvärd Karolina Westesson. Utgår från Gamle Dal kl. 19. LÄS MER >

Visning av Kanalcentralen

med Sjöfartsverket. Begränsat antal platser. Tid: kl. 17:30, 18:30 och 19:30.

Slussvarvet

Motionslopp i vacker miljö runt kanalen och slussområdet.

Upplev den härliga gemenskapen och förena samtidigt nytta med nöje. Start i Gamle Dal, på parkeringen vid Gården Åker. Start kl. 19. Läs mer på slussvarvet.se

Ta dig hit

Planera ditt besök och kom i god tid.

Med kollektivtrafik:
Bästa sättet att nå slussområdet via buss från centrum är att ta buss 21 från Resecentrum eller Drottningtorget mot Skoftebyn och kliva av vid hållplats Innovatum, promenera därifrån längst kanalen till slussområdet.
Bussarna körs av Västtrafik och du kan enkelt hitta kommande avgångar på deras hemsida: www.vasttrafik.se

Med bil:
Parkeringsmöjligheterna i slussområdet är denna dag mycket begränsade för privatpersoner då veteranbilarna ges fokus i området.
Parkera med fördel på Innovatum District och promenera längst kanalen ner till slussområdet