kampanj.innovatumsciencecenter.se

Badbomb

Har du provat en badbomb? Den fräser och bubblar och sprider en härlig doft.

Gör dem i olika färger eller med olika dofter. Man behöver inte ha ett badkar för att experimentera med badbomber. Perfekt att ge bort också!

Med oss får du lära dig hur man gör!

badbomb

Det här behöver du:

 • 1 krm babyolja (med eller utan doft)
 • 1 krm vatten
 • ½ dl bikarbonat (finns att köpa i matvarubutik)
 • 2 msk citronsyra (finns att köpa i matvarubutik)
 • Eventuell några droppar karamellfärg och tex. lavendeldoft om man vill.

Så här gör du:

 1. Blanda 1 krm doftolja (babyolja) med 1 krm vatten i en skål.
 2. Tillsätt ½ dl bikarbonat och blanda.
 3. Tillsätt 2 msk citronsyra. Rör om och knåda om till dess det inte finns några klumpar.
 4. Tag en handfull av massan och packa i en form. Var noga med att packa ordentligt. Alternativt kan du forma kulan med bara händerna. (Om badbomben vill spricka sönder kan du ta några stänk med vatten och blanda om massan igen.)
 5. Knacka försiktigt ur massan och lägga den på ett vaxat papper. (Lägg inte massan på trä eller vanligt papper! Oljan kommer då att sugas in i träet/papperet och massan kommer att innehålla för lite olja. Om massan vill klibba fast i formen kanske du har för mycket vatten.)
 6. Låt badbomben stå någon dag. Förvara sedan badbomben i en lufttät plastburk för att förhindra att de tar upp fukt från luften.

Tips!

Oljan som ingår har begränsad hållbarhet. Tillverka inte fler badbomber än du använder på 2-3 månader.

Lägg i lite karamellfärg (några droppar bara) eller tillsätt torkad lavendel, myntablad eller annat gott som sprider en härlig doft.

Nördfakta

Badbomber innehåller någon form av karbonat, ex. natriumbikarbonat och någon form av syra, ex. citronsyra. När natriumkarbonat och en syra kommer i kontakt med vatten reagerar karbonatjonerna med syrans oxoniumjoner vilket leder till att koldioxid och vatten bildas – det börjar bubbla helt enkelt.

Tillbaka till