Ägget med studs

Ägget med studs

Det här behöver du:

  • Ett ägg
  • Ättika eller vinäger
  • Vanligt dricksglas

Så här gör du:

Lägg ett okokt ägg i ett glas med ättika. Ägget ska vara helt täckt av ättikan. Efter ett tag kan man se att det börjar bildas små bubblor runt skalet. Skalet börjar lösa upp sig och efter ca 1 dygn är det helt borta. Häll försiktigt bort ättikan och ta upp ägget. Det är bara den yttersta hinnan kvar som håller ihop ägget. Du kan titta på vad ägget innehåller genom att hålla upp det mot en lampa/ficklampa. Släpp ägget från ca 1 decimeters höjd ner på diskbänken och det kommer att studsa.

Så här funkar det:

Äggskalet består mest av kalciumkarbonat. När kalken i ägget kommer i kontakt med den sura ättikan löses skalet upp men inte hinnan innanför. Hinnan består av protein som inte påverkas av ättikan. När skalet fräts bort bildas gasen koldioxid vilket är det som sker när du ser de små bubblorna runt skalet.

Nördfakta

Om du häller lika dela vatten och ättika i glaset istället för endast ättika kommer ägget att svälla. Detta beror på att hinnan innanför äggskalet fungerar som ett membran som släpper igenom vissa molekyler som vatten. Eftersom vattenhalten i ägglösningen utanför hinnan är mycket högre än i äggvitan, så vandrar fler vattenmolekyler in i ägget än som vandrar ut.

Tack till hurdetfunkar.se där hittar du fler experiment och förklaringar kring hur saker och ting fungerar.

Tillbaka till