Skilja kokt ägg från rått

Skilja kokt ägg från rått

Det här behöver du:

  • Ett kokt ägg
  • Ett rått ägg

Så här gör du:

  1. Lägg de båda äggen på ett bord
  2. Sätt snurr på dem

 

Vilket är kokt och vilket är rått?

Så här funkar det:

Det råa ägget kommer att snurra långsammast. I det råa ägget är innehållet flytande och snurrar därför inte lika lätt. Detta kallas tröghet eftersom ett föremål inte vill röra sig om det från början ligger stilla.

Nördfakta

Ett föremål med stor tröghet vill heller inte stanna om det väl börjat röra på sig. Om du sätter fingrarna på de båda äggen och försöker få dem att stanna kommer du att upptäcka att det råa ägget med stor tröghet kommer att vara svårast att bromsa.

Det kokta ägget är fast rakt igenom så när skalet snurrar så snurrar innehållet lätt med. Det kokta ägget snurrar fortare eftersom den har en lägre tröghet.

Tack till hurdetfunkar.se där hittar du fler experiment och förklaringar kring hur saker och ting fungerar.

Tillbaka till