Bivaxduk

Ett naturligt och hållbart sätt att förvara och förpacka mat i.

Den formbara matfolieduken skyddar maten och är perfekt att slås runt bröd, ostar, frukt och grönsaker eller runt smörgåsen. De naturliga och organiska materialen i bivaxduken gör att det andas samtidigt som det skyddar maten.

Bivaxduk

Det här behöver du:

  • Olika stora bitar gammalt bomullstyg (helst urtvättat så eventuella kemiska ämnen har tvättats bort)
  • Bivaxplattor eller granulat - köper du hos en biodlare i din närhet, online eller hobbyaffärer
  • Strykjärn
  • Bakplåtspapper

Så här gör du:

  1. Ta ett tyg i önskat storlek och lägg på ett underlag som tål värmen från strykjärnet
  2. Bryt plattan i mindre bitar/smulor och fördela jämt på tyget. Använder du granulatet så fördelar du detta jämt på tyget.
  3. Lägg på bakplåtspappret i minst samma storlek som tygbiten.
  4. Stryk på med strykjärnet, bivaxet smälter vid ca 60 grader.
  5. Kolla emellanåt om bivaxet har smält ner så hela tyget täcks med bivax.
  6. Låt svalna.
  7. Tadaaa! Din nya matfolieduk är klar för användning!

Nördfakta

Det finns fabriksgjorda bivaxdukar att köpa men de innehåller också jojobaolja och ett speciellt harts som gör bivaxduken extra klibbig. Hartset kan vara svårt att få tag på men det går utmärkt att göra bivaxdukar med bara bivax, de blir bara lite mindre klibbiga.
Hemligheten är att hitta det rätta tyget. Ett bra bomullstyg drar åt sig vaxet ordentligt. Samtidigt är det så tunt att det lätt låter händernas värme forma bivaxduken runt skålkanter och grönsaker.

Källa: land.se

Tillbaka till